オンライン相談
MENU

南烏山の二世帯住宅 | 七島幸之 + 佐野友美

所在地 構造規模
東京都世田谷区 RC造3階建
竣工年 延べ床面積
186㎡

間口6M×奥行き22M。
将来マンションなどが建つ可能性もある南側隣地駐車場に対して、
前面道路の向かいは「路地状空地」、敷地奥は「緑道」と、
東西の両間口方向が好条件である敷地。

周囲環境の条件に素直に応じた開口の配置、欠き込まれた形状のテラスにより、
プライバシー確保と採光・通風を両立しました。

生活者の意識が自然と緑道に向かうような空間構成、
住宅の焦点としての緑道の緑。
コンクリート打放しの硬質で根源的な空間、『物質感』。
光と影の形態、明暗の表情、音の響き、それらの移ろいによる『時間感覚』。

「古典」に通ずる雰囲気が感じられる建築を目指しました。

The house sit on a narrow and long site, while facing a vacant lot too tiny to build the building beyond the road on the front east side, and facing a pedestrian path on the back west side.
On the south long side, buildings like apartments might be built and might cause the lack of the privacy and the natural light of the house in the future, in spite of the good condition the metered parking offers now.

The dwelling units of two generations having the entrances each separate on the ground floor were stacked in the vertical, and the family living areas were placed the west side of the each house facing the tree of the pedestrian path.
On the front road side, a certain distance for a buffer to the passer and neighbors was kept by providing the open space that has full width of the site under the cantilever building.

In order to be able to live comfortably without being affected by the change of the neighbor’s situation, main openings were set up in the east and west side in the direction of the long axis of the house, and the terrace covered with glass was suspended in void as an element to incorporate natural light above living area on the upper floor.
The distribution of the brightness and the silhouette of the light shine in the interior space are changing variously throughout the year and the day every moment, in response to the angle of the natural light.

アトリエハコ建築設計事務所(@七島幸之+佐野友美)の他事例はこちら>
アトリエハコ建築設計事務所(@七島幸之+佐野友美)のホームページはこちら>

この事例を見た人は、
次の事例もチェックしています。

建築家の事例を探す

タイプから探す

お急ぎの方は03-6869-1961までお電話ください